Saturday, August 29, 2009

Cinta Ramadan

Hari ke 8 Ramadan, saya menyambutnya di kampung bersama keluarg tercinta. Mungkin inilah sekali kesempatan yang di berikan oleh Allah sepanjang Ramadan ini untuk saya pulang ke kampung sebelum menyambut Aidilfitri. Jutaan kemaafan kepada sahabat-sahabat Nisa' Gombak kerana tidak berkesempatan bersama-sama menjayakan Tadarus Al- Quran yang dirancang. Memandangkan ini sajalah kesempatan yang ada untuk meleraikan kerinduan keluarga di kampung. Hari pertama ramadan saya menyambutnya di Permatang Pasir bersama kawan-kawan atas tuntutan jihad. Pengalaman pertama bersahur dijalanan hanya diizinkan Allah mencicip sebungkus teh dan sebuku pau. Alhamduillah dengan rezeki yang diberikan. Kesayuaan hati menyambut ramadan sama seperti ramadan-ramadan sebelumnya, setinggi kesyukuran di panjatkan kerana masih diberi kesempatan menghirup wangian ramadan.Namun sedikit tercalar pada hari kedua ramadan. Maafkan aku Ya Allah, menguji kesabaran kami di bulan muliaMu ini. Hanya yang mengalaminya sahaja memahami.

Untuk sahabat saya 'H' didoakan diberikan kekuatan hati, mungkin sedang menanggung rindu kepada ibu tercinta mengerjakan untuk mengerjakan umrah selama sebulan ramadan. Didoakan ibumu tenang beribadah dan sihat selalu.

Kenangan ramadan semasa kecil sangat-sangat tidak dapat dilupakan walaupun kosong dengan pengertian dan penghayatan...yang pasti saya tidak mahu ramadan kali ini sia-sia.
Ramadan kareem!

No comments: